مقالات

مراحل تهیه‌ یک تراریوم

تهیه تراریوم در منزل بسیار کار راحتی هست و با کمترین دانش می توانید یک تراریوم خاص و جذاب در خانه یا محل کار خود داشته باشید. در زیر به مراحل تهیه یک تراریوم زیبا و در انتها به شرایط  نگهداری تراریوم مناسب می پردازیم:

انتخاب محفظه‌ی تراریوم

زمانی که نوع تراریوم را انتخاب کردید که می تواند بسته یا باز باشد، باید محفظه مناسب جهت نگهداری آن را تهیه کنید. جنس محفظه تراریوم می تواند پلاستیکی یا شیشه ای باشد، ولی معمولاً از محفظه های شیشه ای به خاطر اینکه کمتر بو می گیرد و اینکه نور مناسب به گیاهان درون تراریوم را فراهم می کند، استفاده می‌کنند.. ظرف مورد نظر را  قبل از ساخت تراریوم، حتما با آب گرم و صابون به خوبی بشویید تا باکتری‌های درون آن از بین برود.

البته استفاده از ظروف چینی بلا استفاده مانند قوری‌ها و فنجان برای ساخت تراریوم باز متداول شده است. بهتر است که محفظه انتخابی رنگی نباشد و یا حداقل منبع نور خوبی کنارش باشد. در مورد تراریوم‌های باز، ظرف می تواند کاملاً تخت باشد مانند یک بشقاب گرد شیشه‌ای یا کاسه‌ شیشه‌ای و یا هر ظرفی که با هوای بیرون تبادل خوبی داشته باشد.

ظروف مناسب برای تهیه تراریوم بسته، محفظه‌های شیشه‌ای بلند با یک سرپوش محکم است. که این سرپوش ها بنا به سلیقه شما می تواند پلاستیکی، چوب پنبه ای و یا چوبی باشد. و اینکه توصیه می شود به دلیل شرایط رطوبت و دمایی داخل تراریوم بسته از محفظه های پلاستیکی استفاده نشود.

 

خاک مناسب جهت ساخت تراریوم

سیستم زهکشی و خاک تراریوم باید مناسب باشد تا سلامت گیاهان درون محفظه ترارویوم حفظ شود. در تراریوم از ۴ لایه خاک مختلف استفاده می‌شود که هرکدام وظیفه خاصی دارد.

لایه‌های این خاک از پایین ظرف به سمت بالا باید به صورت زیر باشد:

  • اولین لایه که درون ظرف باید ریخته شود، شن درشت و یا سنگ‌ریزه است که زهکشی و تخلخل خیلی خوبی داشته باشد. به این لایه زهکشی هم گفته می شود.
  • پس از آن باید لایه ای از تکه های زغال چوب برای از بین بردن بوها و سموم تولیدشده که ممکن است توسط کپک ها و یا باکتری ها موجود در خاک ایجاد شود، استفاده کرد. اگر لایه‌ زغال چوب را در تراریوم ندارید، باید در طول روز چند ساعت ظرف تراریوم را در مجاورت جریان هوا قرار دهید. لذا در تراریوم های بسته که باید برای تعادل رطوبت حتماً بسته باشد، حتماً از این لایه استفاده شود. توجه کنید از پودر زغال چوب یا پودر کربن فعال به هیچ وجه استفاده نکنید.
  • لایه سوم خزه است. کاربرد این لایه اختیاری است و کمک به حفظ رطوبت در تراریوم می کند و به جای آن می توان از اسفنگوم استفاده کرد.
  • آخرین لایه خاک، مخلوطی از شن و خاک باغچه است.

می توانید برای تزیین و زیبایی بیشتر تراریوم بعد از کاشت از سنگ‌های تزیینی، خزه، تخته چوب و غیره استفاده کنید.

در تراریوم بسته بعد از کاشت گیاهان و تزیین سطح خاک تراریوم، درپوش را قرار دهید تا ارتباط تراریوم با محیط بیرون قطع شود، البته مدتی طول می کشد تا تعادل برقرار شود.

شرایط نگهداری گیاهان در تراریوم ها

نگهداری تراریوم ها بسیار راحت و آسان است و هر فرد ناآشنا به گل و گیاه می تواند آن را انجام دهد. شرایط نگهداری تراریوم بستگی به گیاهانی دارد که در ساخت تراریوم از آن استفاده شده است. در زیر به طورکلی به شرایط نگهداری تراریوم مانند آبیاری، نور مورد نیاز، رطوبت مورد نیاز و کود دهی می پردازیم:

آبیاری تراریوم ها

بعد از ساخت تراریوم، نباید آبیاری مستقیم و به مقدار زیاد انجام دهید. نکته مهم این است که میزان آبیاری به نوع و دهانه‌ تراریوم نیز مرتبط است. بهترین کار استفاده از اسپری است، اما اگر دهانه محفظه تراریوم باریک باشد، بهتر است از سرنگ برای آبیاری استفاده کنید تا فقط خاک تراریوم خیس شود.

در تراریوم های بسته میزان آبیاری کمتر و حدود ماهی یکبار است. اما در تراریوم های باز بهتر است هر دو هفته یکبار آبیاری شود.

 

نور مورد نیاز در تراریوم ها

از شرایط لازم و ضروری برای رشد گیاهان به خصوص گیاهان داخل تراریوم، تامین نور مناسب است. معمولاً از نور غیرمستقیم خورشید و بهتر از آن استفاده از لامپهای مخصوص رشد گیاه است و میزان نور لازم بستگی به گیاهان درون تراریوم دارد. به طور مثال اگر شما گیاهان سرخس، فیتونیا و یا گل‎سنگ را داخل تراریوم خود دارید، نور کمی لازم دارند.

اما تراریوم های کاکتوس و ساکولنت‌ها به نور زیادی احتیاج دارند و بهتر است برای این گیاهان از تراریوم های باز استفاده شود.

 کود

تراریوم ها با توجه به اینکه باغ های مینیاتوری هستند به میزان خیلی کمی کود احتیاج دارند و بهترین زمان برای کوددهی به گیاهان داخل تراریوم، یکسال بعد از ساخت آن است.

 رطوبت

یکی دیگر از شرایط ضروری ، جهت نگهداری از گیاهان داخل تراریوم میزان رطوبت است. میزان رطوبت معمولاً بستگی به نوع گیاه دارد. برای تراریوم های بسته همانطور گفته شد گیاهانی استفاده می شود که به میزان رطوبت بیشتری احتیاج دارند.

اما اگر میزان رطوبت بالاتر از حد باشد، گیاهان پوسیده می‌شوند و اگر کمتر از حد باشد، ممکن است باعث خشک شدن گیاهان شود. بهتر است هر هفته یکبار درب تراریوم را باز کنید تا جریان هوا کافی باشد و رطوبت بیشتر از مقدار نشود.

 

سوالات متداول در مورد تراریوم ها

۱. بهترین جنس برای محفظه تراریوم چیست؟

تراریوم در ظرفهای شیشه ای عمر طولانی تر دارند و به ندرت دچار بوی بد و آسیب دیدگی می‌شوند.

۲. آیا استفاده از محفظه های رنگی برای ساخت تراریوم مجاز است؟

بله می توان استفاده کرد اما توصیه می شود از ظرفهایی با رنگ های پررنگ استفاده  نشود، زیرا از رسیدن نور به گیاه جلوگیری می کند و ممکن است باعث ایجاد بیماری در گیاه شود.

۳. آیا می‌توان در تراریوم از خاک های رنگی استفاده کرد؟

در صورتی که می توانید  از خاک های رنگی استفاده کنید که جنبه تزیینی داشته باشد و در غیر این صورت موجب کاهش عمر گیاهان تراریوم می شود.

۴. آیا باید تراریوم را پاکسازی و هرس کرد؟

قطعا باید هر چند وقت یک بار شیشه تراریوم پاکسازی شود و گیاهان داخل تراریوم حتما هرس شوند تا همواره تراریوم سالم و زیبا بماند.

۵.  معمولاً چه گیاهانی بهتر است برای ساخت تراریوم استفاده شود؟

گیاهان مختلفی مانند ساکولنت ها، کاکتوس ها، گیاهان گوشت خوار، خزه ها و سرخس ها مقاومت خوبی برای ساخت تراریوم دارند.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *